Próchnica odchodzi do lamusa?
Dwóch profesorów z Groningen, Bauke Dijkstra i Lubbert Dijkhuizen, rozszyfrowało strukturę i mechanizm funkcjonowania enzymu glukanosacharazy (glucansucrase enzyme), który jest odpowiedzialny za osadzanie się kamienia nazębnego na zębach.
Wiedza ta pozwoli określić substancję, która hamuje działanie tego enzymu. Wystarczy dodać tę substancję do pasty do zębów, a nawet słodyczy, aby próchnica odeszła na stałe do lamusa.
Wyniki badania zostały opublikowane w na łamach magazynu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Naukowcy z Uniwersytetu w Groningen zbadali glukanosacharazę z bakteriami kwasu mlekowego Lactobacillus reuteri, która obecna jest w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym człowieka.
Bakterie te wykorzystują enzym glukanosacharazy, aby zamienić cukier z pożywienia w długie, lepkie łańcuchy. Tego swoistego kleju używają następnie, aby przykleić się do szkliwa zębów. Główna przyczyna psucia się zębów, bakteria Streptococcus mutans, również wykorzystuje ten enzym.
Raz osadzone na zębach, bakterie te fermentują cukier uwalniając kwasy, które rozpuszczają wapń zawarty w zębach. W ten właśnie sposób rozwija się próchnica.
Trójwymiarowa struktura
Stosując krystalografię białek, badacze byli w stanie wyjaśnić trójwymiarową (3D) strukturę enzymu, o którym mowa. Naukowcom z Groningen jako pierwszym udała się krystalizacja glukanosacharazy.
Krystaliczna struktura ujawniła unikalność mechanizmu składania białek. Domeny enzymów nie formują się z pojedynczego liniowego łańcucha aminokwasowego, ale z dwóch części połączonych U-kształtną strukturą łańcucha. Jest to pierwsze doniesienie dotyczące mechanizmu składania białek w literaturze medycznej.
Functional mechanism
Rozwikłanie trójwymiarowej struktury dało badaczom szczegółowy wgląd w mechanizm funkcjonowania enzymu. Enzym ten rozbija sacharozę na fruktozę oraz glukozę, a następnie dodaje molekuły glukozy do rosnącego łańcucha cukrowego.
Dlatego też naukowcy założyli, że w obu procesach udział brały różne części enzymów. Jednakże model stworzony przez badaczy z Groningen ujawnił, że oba procesy zachodzą w miejscu aktywnym enzymu.
Inhibitory
Dijkhuizen oczekuje, że inhibitory dla enzymu glukanosacharazy mogą pomóc zapobiec osadzaniu się bakterii na szkliwie zębów. Informacje dotyczące struktury i mechanizmu funkcjonowania enzymu są niezbędne dla rozwoju takich inhibitorów.
Jak dotąd badacze nie odnosili sukcesów. Mówi Dijkhuizen: „Badane przez nas różne inhibitory nie tylko blokowały glukanosacharozę, ale także enzym trawienny zawarty w ślinie - amylazę, niezbędny do rozkładu skrobi”.
Ewolucja
Krystaliczna struktura dała również wyjaśnienie dla podwójnej inhibicji. Dane opublikowane przez naukowców z Groningen dowodzą, że białka zawarte w glukanosacharazie częściej rozwijają się z enzymu amylaz, który rozkłada skrobie.
„Wiedzieliśmy już wcześniej, że te dwa enzymy są bardzo do siebie podobne”, mówi Dijkhuizen, „jednak krystaliczna struktura ujawniła, że miejsca aktywne są identyczne. Przyszłe inhibitory, natomiast, muszą być nakierowane na bardzo konkretne miejsca, ponieważ oba enzymy są ewolucyjnie blisko ze sobą związane”.
Pasta do zębów a słodycze
Dijkhuizen zauważa, że inhibitory glukanosacharazy mogą być w przyszłości dodawane do pasty do zębów oraz płynów do płukania jamy ustnej. Sugeruje również, że “możliwe będzie dodawanie jej do słodyczy. Inhibitor ten może zatrzymać działanie cukrów uwalnianych w jamie ustnej, uniemożliwiając tym samym wyrządzenie szkód”.
Dijkhuizen nie spodziewa się, jednakże, żeby szczoteczki do zębów przestały być potrzebne. „Zawsze trzeba będzie dbać o czystość zębów”, twierdzi naukowiec. (ms)
na podstawie www.sciencedaily.com
Pozostałe ciekawostki:
• Kwasy tłuszczowe omega-3 a objawy periodontitis
• Zęby bliźniacze
• Ząbkowanie i higiena jamy ustnej niemowlaka
• Tak wygląda... dziewiątka
• Walcz z próchnicą zanim pojawi się pierwszy ząb
• Dwa enzymy zapobiegają próchnicy?
• Choroby przyzębia zagrożeniem dla układu oddechowego
• Czy można za bardzo wyszczotkować zęby?
• Młodzi astmatycy bardziej narażeni na próchnicę
• Próchnica odchodzi do lamusa?
• Utrata zębów a rak piersi
• Komórki macierzyste układu krwiotwórczego - wykorzystanie zębów mądrości
• Choroby przyzębia, mutacje genowe, choroby serca i inne „cuda natury”
• Sztuczny ząb dawkujący leki
• Nowe „robaki zębowe” odkryte
• Dni wierteł policzone
• Implanty zębów stare jak świat
• Sztuczna szczęka z ukrytym czujnikiem
• Dentysta przewidzi ryzyko zachorowania na raka płuca?
• Korona w zaledwie 1,5 godziny!
• Wzmocniony hydroksyapatyt lepszy dla kości
• O halitosis raz jeszcze…
• Ruszyła pierwsza "stomatologiczna" telewizja
• Chorzy na cukrzycę nieświadomi zagrożenia chorobami przyzębia i dziąseł
• Chore dziąsła mogą mieć związek z rozwojem cukrzycy u przyszłych mam
• Monitorowanie pH śliny sposobem na lepszą ochronę zdrowia jamy ustnej
• Biała herbata chroni zęby
• Pij mleko będziesz wielki!
• Palacze marihuany mogą stracić zęby!?...
• Stan zębów a choroba wrzodowa
• "Mrożone" znieczulenie
• Obrazowanie CT 3D pomocne w implantologii
• Norwegia bez amalgamatu
• Fluoryzacja korzystna nie tylko dla dzieci
• Czy George Washington miał drewniane zęby?
• Barodontalgia – czyli ból zębów w przestworzach
• Borówka, jeżyna i papaja w walce z rakiem jamy ustnej
• Bluetooth – w wolnym tłumaczeniu: niebieski ząb
• Solarna szczoteczka do zębów
• Magnolia na zdrowy oddech
• Szczotkowanie zębów po hindusku
• Problemy kubańskich dentystów i pacjentów
• Rewolucja w znieczuleniu
• Prehistoryczne, nieczyszczone zęby świadectwem diety
• Bakteria próchnicy w ustach Pra-Ewy
• Napoje gazowane pijmy tylko przez słomkę
• Stomatologia estetyczna sprzed tysiąca lat
• Wpływ tytoniu i snu na zdrowie jamy ustnej
• Uszkodzenie nabłonka jamy ustnej... dobre dla dziąseł!?
• Jogurt, a nieświeży oddech
• Twoje dziąsła potrzebują snu
• Mit o drewnianych zębach Jerzego Waszyngtona
• Gabinet stomatologiczny w średniowiecznej Andaluzji
• Najstarsza sztuczna szczęka półkuli zachodniej
• Żucie gumy może powodować ból głowy
• Kawa zapobiega próchnicy?
• Leczenie kanałowe zęba u... niedźwiedzia
• Krótkotrwała nadwrażliwość zębów nie jest chorobą
• Ulga w kwasie
• Rumianek zamiast pasty
• Złość i skłonność do izolowania się sprzyjają chorobom dziąseł
• Cytrusy zapobiegają nowotworom jamy ustnej i przełyku
• Odnaleziono najstarszą szczoteczkę do zębów
• Zdrowy sen = zdrowe dziąsła
• Nie pal przy dziecku
• Ozon w stomatologii
• Żegnajcie strzykawki
• Alternatywy dla borowania
• Zgubne skutki palenia, czyli jak szybciej stracić zęby
• Paradontoza groźna dla życia?
Dwóch profesorów z Groningen, Bauke Dijkstra i Lubbert Dijkhuizen, rozszyfrowało strukturę i mechanizm funkcjonowania enzymu glukanosacharazy (glucansucrase enzyme), który jest odpowiedzialny za osadzanie się kamienia nazębnego na zębach.

Wyniki badania zostały opublikowane w na łamach magazynu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Naukowcy z Uniwersytetu w Groningen zbadali glukanosacharazę z bakteriami kwasu mlekowego Lactobacillus reuteri, która obecna jest w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym człowieka.
Bakterie te wykorzystują enzym glukanosacharazy, aby zamienić cukier z pożywienia w długie, lepkie łańcuchy. Tego swoistego kleju używają następnie, aby przykleić się do szkliwa zębów. Główna przyczyna psucia się zębów, bakteria Streptococcus mutans, również wykorzystuje ten enzym.
Raz osadzone na zębach, bakterie te fermentują cukier uwalniając kwasy, które rozpuszczają wapń zawarty w zębach. W ten właśnie sposób rozwija się próchnica.
Trójwymiarowa struktura
Stosując krystalografię białek, badacze byli w stanie wyjaśnić trójwymiarową (3D) strukturę enzymu, o którym mowa. Naukowcom z Groningen jako pierwszym udała się krystalizacja glukanosacharazy.
Krystaliczna struktura ujawniła unikalność mechanizmu składania białek. Domeny enzymów nie formują się z pojedynczego liniowego łańcucha aminokwasowego, ale z dwóch części połączonych U-kształtną strukturą łańcucha. Jest to pierwsze doniesienie dotyczące mechanizmu składania białek w literaturze medycznej.
Functional mechanism
Rozwikłanie trójwymiarowej struktury dało badaczom szczegółowy wgląd w mechanizm funkcjonowania enzymu. Enzym ten rozbija sacharozę na fruktozę oraz glukozę, a następnie dodaje molekuły glukozy do rosnącego łańcucha cukrowego.
Dlatego też naukowcy założyli, że w obu procesach udział brały różne części enzymów. Jednakże model stworzony przez badaczy z Groningen ujawnił, że oba procesy zachodzą w miejscu aktywnym enzymu.
Inhibitory
Dijkhuizen oczekuje, że inhibitory dla enzymu glukanosacharazy mogą pomóc zapobiec osadzaniu się bakterii na szkliwie zębów. Informacje dotyczące struktury i mechanizmu funkcjonowania enzymu są niezbędne dla rozwoju takich inhibitorów.
Jak dotąd badacze nie odnosili sukcesów. Mówi Dijkhuizen: „Badane przez nas różne inhibitory nie tylko blokowały glukanosacharozę, ale także enzym trawienny zawarty w ślinie - amylazę, niezbędny do rozkładu skrobi”.
Ewolucja
Krystaliczna struktura dała również wyjaśnienie dla podwójnej inhibicji. Dane opublikowane przez naukowców z Groningen dowodzą, że białka zawarte w glukanosacharazie częściej rozwijają się z enzymu amylaz, który rozkłada skrobie.
„Wiedzieliśmy już wcześniej, że te dwa enzymy są bardzo do siebie podobne”, mówi Dijkhuizen, „jednak krystaliczna struktura ujawniła, że miejsca aktywne są identyczne. Przyszłe inhibitory, natomiast, muszą być nakierowane na bardzo konkretne miejsca, ponieważ oba enzymy są ewolucyjnie blisko ze sobą związane”.
Pasta do zębów a słodycze
Dijkhuizen zauważa, że inhibitory glukanosacharazy mogą być w przyszłości dodawane do pasty do zębów oraz płynów do płukania jamy ustnej. Sugeruje również, że “możliwe będzie dodawanie jej do słodyczy. Inhibitor ten może zatrzymać działanie cukrów uwalnianych w jamie ustnej, uniemożliwiając tym samym wyrządzenie szkód”.
Dijkhuizen nie spodziewa się, jednakże, żeby szczoteczki do zębów przestały być potrzebne. „Zawsze trzeba będzie dbać o czystość zębów”, twierdzi naukowiec. (ms)
na podstawie www.sciencedaily.com
Pozostałe ciekawostki:
• Kwasy tłuszczowe omega-3 a objawy periodontitis
• Zęby bliźniacze
• Ząbkowanie i higiena jamy ustnej niemowlaka
• Tak wygląda... dziewiątka
• Walcz z próchnicą zanim pojawi się pierwszy ząb
• Dwa enzymy zapobiegają próchnicy?
• Choroby przyzębia zagrożeniem dla układu oddechowego
• Czy można za bardzo wyszczotkować zęby?
• Młodzi astmatycy bardziej narażeni na próchnicę
• Próchnica odchodzi do lamusa?
• Utrata zębów a rak piersi
• Komórki macierzyste układu krwiotwórczego - wykorzystanie zębów mądrości
• Choroby przyzębia, mutacje genowe, choroby serca i inne „cuda natury”
• Sztuczny ząb dawkujący leki
• Nowe „robaki zębowe” odkryte
• Dni wierteł policzone
• Implanty zębów stare jak świat
• Sztuczna szczęka z ukrytym czujnikiem
• Dentysta przewidzi ryzyko zachorowania na raka płuca?
• Korona w zaledwie 1,5 godziny!
• Wzmocniony hydroksyapatyt lepszy dla kości
• O halitosis raz jeszcze…
• Ruszyła pierwsza "stomatologiczna" telewizja
• Chorzy na cukrzycę nieświadomi zagrożenia chorobami przyzębia i dziąseł
• Chore dziąsła mogą mieć związek z rozwojem cukrzycy u przyszłych mam
• Monitorowanie pH śliny sposobem na lepszą ochronę zdrowia jamy ustnej
• Biała herbata chroni zęby
• Pij mleko będziesz wielki!
• Palacze marihuany mogą stracić zęby!?...
• Stan zębów a choroba wrzodowa
• "Mrożone" znieczulenie
• Obrazowanie CT 3D pomocne w implantologii
• Norwegia bez amalgamatu
• Fluoryzacja korzystna nie tylko dla dzieci
• Czy George Washington miał drewniane zęby?
• Barodontalgia – czyli ból zębów w przestworzach
• Borówka, jeżyna i papaja w walce z rakiem jamy ustnej
• Bluetooth – w wolnym tłumaczeniu: niebieski ząb
• Solarna szczoteczka do zębów
• Magnolia na zdrowy oddech
• Szczotkowanie zębów po hindusku
• Problemy kubańskich dentystów i pacjentów
• Rewolucja w znieczuleniu
• Prehistoryczne, nieczyszczone zęby świadectwem diety
• Bakteria próchnicy w ustach Pra-Ewy
• Napoje gazowane pijmy tylko przez słomkę
• Stomatologia estetyczna sprzed tysiąca lat
• Wpływ tytoniu i snu na zdrowie jamy ustnej
• Uszkodzenie nabłonka jamy ustnej... dobre dla dziąseł!?
• Jogurt, a nieświeży oddech
• Twoje dziąsła potrzebują snu
• Mit o drewnianych zębach Jerzego Waszyngtona
• Gabinet stomatologiczny w średniowiecznej Andaluzji
• Najstarsza sztuczna szczęka półkuli zachodniej
• Żucie gumy może powodować ból głowy
• Kawa zapobiega próchnicy?
• Leczenie kanałowe zęba u... niedźwiedzia
• Krótkotrwała nadwrażliwość zębów nie jest chorobą
• Ulga w kwasie
• Rumianek zamiast pasty
• Złość i skłonność do izolowania się sprzyjają chorobom dziąseł
• Cytrusy zapobiegają nowotworom jamy ustnej i przełyku
• Odnaleziono najstarszą szczoteczkę do zębów
• Zdrowy sen = zdrowe dziąsła
• Nie pal przy dziecku
• Ozon w stomatologii
• Żegnajcie strzykawki
• Alternatywy dla borowania
• Zgubne skutki palenia, czyli jak szybciej stracić zęby
• Paradontoza groźna dla życia?